Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Hjelp til selvhjelp Om bruk og innholdstyper

Om bruk og innholdstyper

Litt om begreper, muligheter og innholdstyper på portalen.

Forandring, forbedring, forverring?

Nye verktøy, nye begreper, ny forvirring. Uansett hvor vi kommer fra, skal nye ting læres. Det klarer vi fint. Det som viser seg å være en større utfordring, er å 'avlæres'. Å akseptere at gammel kunnskap har gått ut på dato, og er i veien i stedet for til hjelp.

Ikke minst gjelder det i teknologi-sammenheng og i forbindelse med bruk av verktøy. Vi er 'vant med' å gjøre slik og slik, og vil gjerne fortsette med det, fordi det er trygt og godt. Tenk på din egen skepsis til mobiltelefonen for 15 år siden – eller til en MP3-spiller på størrelse med en kvart fyrstikkeske i dag…

Terminologi

Til poenget: For mange er portalen et nytt verktøy. Til og med selve begrepet er nytt. Selv om vi har vært web-brukere i mange år, er omgang med 'den andre siden' - innlegging av innhold - nytt. Ikke minst er terminologien ny og fremmed. Derfor noen ord om akkurat det, før dere kaster dere ut på dypt vann.

Portal

Det burde ligge i begrepet, men opplagt er det ikke nødvendigvis. En portal er en inngang – så også i dette tilfellet. Normalt er det også en utgang. Det trenger vi ikke her. Et trykk på knappen, og vi er ute.

I vårt tilfelle er portalen inngangen til innhold og verktøy. Innhold er dokumenter, bilder, nyhetsmeldinger, tekst, PDF-filer, henvisninger, mapper og mye mer – alt det du på PCen ofte kaller 'filer' og mer til, for eksempel mapper og pekere. For enkelhets skyld kan du se på innhold som dokumenter. Dette er et dokument. Teksten er skrevet inn via et verktøy som også er en del av portalen. 

Et forhåpentlig forenklende bilde: Se på portalen som en enkel utgave av PCen din. PCen har flyttet inn i nettleseren så og si. Portalen har verktøy for å skrive (som Word, Notepad og Wordpad), for å navigere (som Explorer), mapper til å lagre innholdet i, brukerområder for ulike brukere, og så videre. Du kan lese dokumenter og annet innhold som du har tilgang til. Og du kan lage nytt innhold i mapper du har skrive-tilgang til. 

Hvordan vet du om du har tilgang? Det er enkelt: Innhold du ikke har tilgang til, syns ikke. Mapper og områder hvor du kan opprette nytt innhold, viser dette ved at en grønn menylinje med (bl.a.) teksten 'legg til innhold' vises. Fra denne menyen velger du hvilken type innhold du vil opprette, og du er i gang. Hvordan prosessen videre går, kommer vi tilbake til i et annet dokument. Se i første omgang Komme i gang... dokumentet i denne mappen.

Begreper

Tilbake til saken - uttrykk og begreper. Nå når portal-begrepet forhåpentlig er blitt forståelig, kan vi ta tak i noen andre viktige ord:

  • Innhold: Gammelt uttrykk med ny betydning. Som det fremgår av introduksjonen ovenfor – alt materiale på portalen er innhold. Portalen er en lagrings- og leveringsmekanisme for innhold av mange ulike typer.
  • Innholdstyper kan være tekst, bilder, dokumenter, TV-programmer, musikk, tale og mye mer. I vårt tilfelle har vi en begrenset mengde typer å forholde oss til, og som dere bør kjenne for å bruke portalen aktivt (mer om disse nedenfor).
  • De mulige innholdstypene kommer frem som valg når du skal legge ut nytt materiale – via knappen 'legg til innhold'. Før du bruker denne menyen, pass på at du har navigert til riktig mappe, mappen der det nye innholdet skal plasseres. Navigering foregår omtrent som i Explorer på Windows.
  • Hvor du er posisjonert fremkommer av linjen 'du er her' oppe til høyre i bildet, og av navigasjons-rammen til venstre. Det er viktig å gjøre seg husvarm med disse elementene for å bli komfortabel med navigeringen på portalen. Det meste er logisk, men først når du er i gang og har forstått de grunnleggende elementene.
  • Som vi var inne på ovenfor: Rettigheter avgjør om vi får opprettet, redigert og sett innhold. Hvert dokument, hver mappe, har beskyttelserettigheter som bestemmer dette. Din egen personlige mappe (diskuteres i et annet dokument) har du alltid tilgang til. Klikk 'min mappe' helt øverst for å komme til din egen mappe. Her kan du eksperimentere fritt uten at noen hverken ser eller blander seg i hva du gjør.
  • Det viktigste innholdstypene er:
    • Side – dokumenter som dette, med en blanding av tekst, linker, bilder og andre elementer. En side har såkalt HTML-format. Dokumenter fra din PC konverteres til HTML før opplasting til portalen.
    • Fil – kan inneholde nærmest hva som helst, og opplastes fra din PC. Den typiske anvendelse av dette formatet er for utlegging av PDF-dokumenter.
    • Bilde – uansett format. BIlder som skal brukes i publiserte dokumenter bør legges i mappen /images på portalen. Spør portalansvarlig om dette.
    • Mapper fungerer omtrent som vi er vant med på PCen - som logiske grupperingspunkter for dokumenter og annet innhold.
    • Hendelse vil være et nytt begrep for mange, men se på det som et innslag i kalenderen. Bruk innholdstypen hendelse for alt som skal vises i portalens kalender, legg inn datoer og øvrig informasjon omtrent som du ville gjort det i din egen kalender. Husk at hendelsen må publiseres for at andre skal se den (det gjelder alle innholdstyper). At innhold finnes på portalen, betyr ikke at det er synlig.
    • Nyhetsartikkel – er en kort nyhetsmelding som kommer opp i nyhetsoversikten på portalen. For eksempel vil det være naturlig å lage en nyhetsmelding om at referat fra styremøte x/x er lagt ut, med en link til selve dokumentet. Eller at Hillary Clinton holder forerdrag på Casa Cultura.

Dette er begynnelsen. Vi har mye å glede oss til.

 

Hilsen Helge S.

Side-alternativer