Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Hjelp til selvhjelp Søking på portalen

Søking på portalen

Den enorme tilveksten av historisk materiale på portalen den siste tiden, gjør den til et unikt verktøy – dersom søkefunksjonen benyttes.

Informasjon er verdiløs hvis den ikke kan finnes. Det motsatte er også tilfelle. De fleste av oss vet dette av erfaring. Vi 'Googler' og 'Binger' med omtrent samme selvfølge som vi puster. 

Terskelen til å utnytte den flotte material-tilveksten på portalen er dermed lav. Du søker på alfazdelsol1.com som du søker på Google. 

I søkefeltet under bildet skriver du inn ordet eller ordene du søker etter. Mens du skriver, kommer det opp forslag til treff. Du kan velge blant disse eller fortsette å skrive.  Med ordet eller ordene på plass trykker du 'enter' eller klikker på pilen til høyre for søkefeltet.

Resultatsiden viser fra null til hundrevis av treff. I sistnevnte tilfelle er treffene fordelt på mange sider, som du blar i – på samme måte som Google og Bing.

Her er noen praktiske hint for optimal bruk av søkingen:

  • Skriv inn ordene du søker etter - rekkefølgen er tilfeldig. Skriver du generalforsamling får du alle dokumenter der ordet generalforsamling forekommer. Skriver du generalforsamling 2007 får du alle dokumenter som inneholder disse to ordene. Ta med så mange ord som du ønsker eller trenger.
  • Dersom du får mange treff, kan det være smart å 'raffinere' søket, dvs. legge til flere søkeord.
  • Du kan søke etter sammenhengende ord og uttrykk ved å starte søket med anførselstegn (dobbelt-apostrof): "generalforsamling 2007 vil gi treff kun i dokumenter hvor disse to ordene forekommer slik - rett etter hverandre. Skriver du for eksempel "fordeling av underskudd eller "fungere som interesseorganisasjon får du opp dokument(er) som inneholder delsetningen.
  • Søkingen skiller ikke mellom store og små bokstaver.
  • Søkingen skjer både i selve dokumentet, ingressen, navnet og eventuelle bildetekster. Også PDF-dokumentetr søkes.
Den beste måten å lære på, er å prøve seg frem. Søk for eksempel etter "feil og mangler eller "hage og basseng ... Du kan også søke på personnavn - hele navn (start med anførsel) eller ett av navnene (prøv med ditt eget - husk at det som kommer med rødt, er det kun du som kan se - private dokumenter).
 
Lykke til!
 
Helge Skrivervik, J91

 

Side-alternativer