Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Javea: En liten pueblo litt lenger nord på kysten ... Del 1

Javea: En liten pueblo litt lenger nord på kysten ... Del 1

Av Solfried Gjelsten.

Javea, en liten pueblo litt lenger nord på kysten

 

I Javea er det alltid et av de tre cap`ene : la Nao, san Martin eller san Antonio som får det første kyss av solen om morgenen. Disse cap`ene er nemlig de østligste punktene i Valencia regionen.

 

Hele Levantekysten kan skryte av en mange tusenårig historie, og Javea er ikke noe unntak i så måte. Området er vakkert og fruktbart, det har en god havn, og fjellet Montgò skjermer mot nord, kanskje ikke så rart at mange  fremmede folkeslag lot seg friste  til å slå seg ned her. Ibererne for eksempel, dette gåtefulle folket ingen riktig vet hvor kom fra, holdt til i grotter oppe i Montgò mange hundre år før Kristi fødsel. Foran grotteåpningen bygget de en høy mur så ingen skulle komme uventet på dem. For sikkerhets skyld brukte de også stige,  som de kunne dra opp etter seg når de klatret opp til hulen. (Slik de  også gjorde det fra fjellgårdene ved Sunnmørsfjordene når skattefuten kom på besøk.)

 

Mange av de som kom sjøveien forliste rett utenfor kysten her under vinterstormene. Fra vrakene er det hentet opp mange greske amforas som forteller om gresk bosetting hundreder av år før vår tidsregning. Tidlig på 1900-tallet fant en bonde en stor og verdifull skatt under arbeidet med jorden like ved den nåværende golfbanen utenfor byen. Det viste seg å være en gresk skatt full av gull og sølv, en skatt  som i dag har sin plass på et museum i Madrid.

 

Keltere fra nord, og blandingen kelt-iberere, bodde her også helt til de krigerske kartagerne erobret hele Levantekysten nordover. Kartagernes herredømme ble ikke slutt før de tapte den andre puniske krig, og romerne overtok styret, noe som ikke gikk  helt smertefritt for seg. Egentlig var det ikke så rent ille den første tiden da de romerske herrene var av den gamle typen med æresbegrepene i behold. Den gang ble de innfødte behandlet med respekt og toleranse og var greie å samarbeide med. Senere kom yngre romere og tok over, romere som bare var opptatt av å skaffe seg størst mulig rikdom på kortest mulig tid, dermed var det slutt på freden. Selv om de innfødte kulturelt sett lå under romerne, hadde de sin stolthet, og  lot seg ikke uten videre tråkke på tærne. Det ble opprør, geriljakrig og romerske  massakre til straff. Til slutt måtte de likevel bøye kne for romerne som ble her i rundt 600 år, fra 200 f.Kr. til 400 e.Kr.

 

Romerne visste å sette spor etter seg. Selv i dag, så lenge etterpå kan vi se rester etter saltfisk fabrikken de  bygde like nedenfor Paradoren i Javea. Systemet var det samme som i Calpe, der ferskfisken ble holdt i store basseng nær sjøen. I tillegg til saltfisk og garum, (romernes yndlingsrett) laget de også kaviar, alt både til eget bruk og til eksport. Nå var det ikke bare saltfisk de produserte i Javea, de bygde også en fabrikk til produksjon av små gudefigurer, som ble laget av jern hentet helt sør fra Andalucia. 

 

Romerne var gode veibyggere og en av veiene deres er faktisk i bruk den dag i dag, nemlig Cami de Cabanes. Markedet i Jesus Pobre fristet nemlig romerne i Portichol (et stykke sør for puebloen), men  siden det ikke fantes noen vei til dette markedet, satte de like godt i gang selv å bygge den veien de trengte. Man kan si mye om romerne, men umakløse var de i alle fall ikke. 

 

Rundt 4-500 år e.Kr. ble det atter systemskifte i Spania, og nå var det goterne som overtok. Dere husker kanskje historien om sønnen til Leovigildo som måtte flykte fra faren fordi han hadde latt seg kristne. Faren var nemlig arianer og tålte ikke katolikkene. Hermenogildo flyktet nordover til Javea og tok inn i klosteret ved Portichol. Munkene lot ham nok få hus, men selv flyktet de ut av klosteret av redsel for den grumme fader og slo seg ned på øya utenfor. Farens lange arm var ikke langt unna, og Hermenogildo flyktet videre nordover kysten. Fanget ble han til slutt likevel, like før han kom til Barcelona, der han ble drept av fangevokteren. 

 

Om goternes styre ikke var særlig markant, satte araberne i sin tid større spor etter seg i Javea, men det kan jeg fortelle mer om neste gang. 

 

Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
Januar 2020 »
Januar
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031