Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Matskikker ...

Matskikker ...

Av Solfried Gjelsten.

Matskikker i Norden på 15-1600-tallet.

 

Si meg, syns du at porsjonene vi blir servert på spanske restauranter er litt vel råflotte? Sammenlignet med det som ble servert i Skandinavia i gamle dager tror jeg likevel ikke vi har mye å klage over. Hør bare:

 

Ser vi på hva de mente var et rimelig konsum med drikkevarer på 1500-tallet lå nok det et hakk høyere enn vi er vant til. 9 liter øl per dag syntes de i alle fall ikke var det spor for mye. Rikfolk drakk riktignok ikke fullt så mye til daglig, men det var bare fordi noe av ølet ble byttet ut med vin. Det hendte at de greide seg med 6 liter øl dersom de fikk 3 liter vin  i tillegg. 

 

Men det er klart at ved hoffet var nok forbruket atskillig høyere.

Regnskapene fra den gangen forteller at den 9 november 1590, drakk Hoffmarsken  ved hoffet i Stockholm:  ca. 4 liter øl til frokost og 20 liter til middag og aftens. 

 

Selv barna fikk rikelig øl å drikke, det gikk på litervis der og. Kvinnene var heller ikke særlig avholdende. Hustru Gunhild og ammen fikk i alle fall sendt inn til seg 26 liter øl  pr. dag. Jomfruene Sigrid og Helene var syke så de drakk ikke noe til frokost, derimot drakk de til sammen 5 liter fordelt på middag og aftens pluss knapt 4 liter til nattøl. Selv vanlige fengsels fugler var ved lov sikret et visst antall liter øl for dag. 

 

Om de drakk mye den gangen, så åt de ikke mindre. Det ble sjelden servert mindre enn fire retter verken til  middag eller aftens, men vanligvis heller ikke mer enn tolv retter.  Da Erik XlV satt i fangenskap på Stockholms slott, fikk han tolv retter til middag og tolv til kvelds. 

 

 

Stallknektene som ble sendt ut med kongens hester på gjesting hos bøndene,  skulle i følge kongelig forordning ha 9 liter øl hver pr dag til hvert måltid, som besto av et fat med saltmat, tre ferske retter og et fat med stek. 

 

Verre enda var det da Herluf Trolle og tre andre adelsmenn var ute på en takstforretning for universitetet i 1550. I tillegg til disse høye herrer var også tretten ”oldinger” med på møtet, - oldingene den gang var neppe over 60 år. Turen tok bare en dag, så de kunne i høyden ha spist to måltider. Likevel ble det på møtet  i alt fortært: Fem mark oksestek, (til sammenligning kostet fire lam tre mark), fire fat saltmat  (hvert med 1/3 fleskeside , 1/16 okse, et kvart lam , en halv gås, en oksetunge og en kjøttpølse), videre hørte det med  fire lam, fire gjess og seks høns. 

 

Selv om de var 17 mann til bords   var det godt gjort å sette til livs all denne maten på bare to måltider. Lite drikke gikk det heller ikke med. Adelsmennene drakk 15 potter vin (altså ca.12 liter)  de tretten ”oldingene” drakk opp to tønner dansk øl, og i fellesskap drakk  de opp to tønner rostocker-øl. Da dette møtet måtte gjentas noe senere i fastetiden, og det ble med en mann mer enn første gang, ble det også drukket fire liter vin mer. Derimot greide de seg med bare fire tønner øl ekstra.

 

Alle disse opplysningene skriver seg fra regnskapsdokumenter fra denne tiden, og er ingen overdrivelse. Jeg kunne tatt med mange flere eksempler  som får dagens spanske servering til å virke sørgelig mager. 

 

Neste gang kan vi se litt på matskikkene her i Spania på samme tid.

 
Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
Januar 2020 »
Januar
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031