Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Dagen i dag Hva alle kan lære av Steve Jobs - også vi i vårt sameie ...

Hva alle kan lære av Steve Jobs - også vi i vårt sameie ...

••• Å gå videre! ••• I dag har vi skrevet en tekst i vårt profesjonelle liv, som kan brukes som inspirasjon av alle - også i vårt 'fellesskap'. En XGF er lagt bak oss, vi har et nytt styre - og ikke minst ble viktige saker enstemmig vedtatt. Nå går vi videre - med ny giv! ••• Hanne Mellingen J-91 •••

 

 

 

 

Hva alle kan lære av Steve Jobs

Å gå videre. Så enkelt. Og så vanskelig. Innrømme at alt går ut på dato. Ideer. Løsninger. Tjenester. Produkter. Prosesser. Vaner. Alt. Ingen - verken i teknologihistorien eller i andre sammenhenger har gjort dette bedre enn Jobs. Nådeløs avliving av teknologier og produkter som har hatt sin tid, men som ikke lenger er optimale. Målestokken er ikke lønnsomhet, men ‘passform’ i byggingen av fremtiden.

Apples og Jobs’ historie florerer av eksempler. Den første Mac introduserte og populariserte 3,5” floppydisk. iMac avlivet den – 14 år senere. Det ferskeste eksemplet kommer fra Jobs’ siste offentlige opptreden, lanseringen av iCloud 6. juni i år. “For 10 år siden proklamerte vi at datamaskinen var det naturlige nav i hjemmets underholdningssystem” innledet han. “Det var riktig da, men stemmer ikke lenger.” Han fortsatte med å demonstrere det umulige i å synkronisere innhold mellom 2-3-4 ‘dingser’ per person, og introduserte iCloud som løsningen.

Ingen dveling ved at ‘vi tok feil’. De tok ikke feil. Verden forandrer seg. For alle. Valgene vi gjorde for 5 eller 10 år siden blir ikke plutselig feil om de ikke lenger er optimale – eller utgått på dato.

Å gå videre er vår største utfordring – også i IT-markedet. Vi kaster daglig millioner av mobiltelefoner til tross for at de er gode som nye, fordi de mangler funksjoner vi ‘bare må ha’. Samtidig tviholder vi på gamle løsninger som forlengst har gått ut på dato – ’fordi de fungerer, gjør jobben’. I beste fall selvmotsigende, i verste fall naivt.

Ingen flytter seg fremover på den måten. Ikke det norske IT-markedet heller. Vi kjøper flere dingser enn noen, men rører sjelden de gamle systemene. De fungerer jo…

Steve Jobs’ ‘magi’ handler om å se muligheter der andre ser trusler. Forandringer som får de fleste til å lete desperat etter årsaker til å utsette, vil av noen få oppfattes som muligheter, uimotståelige fristelser. Ikke forandringer for forandringenes del, men bevegelse mot et mål – en forbedring, en forenkling.

Hvordan kommer vi videre? Bli mer kritiske og mer modige. Problemet med prosjekter som feiler eller ikke når målene – i og utenfor IT – eroftere at de ikke ble stoppet enn at de startet skjevt. Når ballen ruller, har for mange personer investert for mye ego til at noen tør å si stopp, selv om røde lamper blinker på alle kanter.

Jobs og Apple investerte mye i on-line tjenesten MobileMe – som også ble terminert på hans siste seanse. “Why would the market trust those who brought you MobileMe?” spurte han retorisk, med et smil. “Well, it was not one of our finest moments.”

Ingen leverer suksesser hele tiden. Det er bedre å prøve og feile enn å ikke prøve. Å gå videre. I 30 år har vi gått med Steve Jobs. Nå fortsetter vi uten. Takk for inspirasjon og motivasjon.

Helge Skrivervik 
myMAYDAY.com

Foto: apple.com

 

Side-alternativer