Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Bo i Spania Har 62-dagersregelen kun betydning for skipsredere?

Har 62-dagersregelen kun betydning for skipsredere?

Debatten den siste tiden om hvor lenge utflyttede nordmenn kan oppholde seg i Norge uten å bli skattepliktige til Norge, kan gi et feil inntrykk av reglene. 62-dagers regelen gjelder ikke bare for skipsredere, den gjelder ikke for alle og bare i tre år for de som omfattes.

                          

Når blir en person ansett som skattepliktig bosatt Norge?

En person som i en eller flere perioder oppholder seg i Norge mer enn 183 dager i løpet av enhver 12-månedersperiode, eller 270 dager i løpet av enhver 36-månedersperiode, blir skattepliktig til Norge i det inntektsår oppholdet i Norge overstiger det antall dager som er nevnt ovenfor.Når opphører skatteplikten for en som er skattepliktig bosatt i Norge?


Følgende vilkår må oppfylles for den som ønsker å slippe unna norsk skatteplikt:

  •  Vedkommende må ta fast opphold i utlandet
  • Vedkommende eller hans nærstående kan ikke disponere bolig i Norge. 
  • Vedkommende kan ikke ha oppholdt seg i riket i en eller flere perioder som overstiger 61 dager i inntektsåret

Med bolig menes boenhet med innlagt helårs vann og avløp, eller enhver boenhet som faktisk er benyttet som bolig. Bor du f. eks på hytta en tid før du tar opphold i utlandet og hytta er regulert til fritidsbolig, vil hytta likevel bli ansett som bolig i forhold til reglene om skattemessig utflytting. Som bolig anses likevel ikke boenhet som er anskaffet minst fem år før det inntektsår det tas opphold i utlandet og som i denne perioden ikke har vært benyttet som bolig av skattyteren eller dennes nærstående.

Med nærstående menes en persons ektefelle, samboer eller mindreårige barn.

For de som har vært bosatt i Norge i 10 år før de tar opphold i utlandet, opphører bosted i Norge først etter utløpet av det tredje inntektsåret etter det inntektsår vedkommende tar slikt fast opphold i utlandet, men bare hvis det for hvert av de tre inntektsårene godtgjøres at personen ikke har oppholdt seg i riket i en eller flere perioder som overstiger 61 dager i inntektsåret og at personen eller dennes nærstående ikke har disponert bolig i riket. Flytter man faktisk ut i 2010, vil man skattemessig være å anse som utflyttet først fra og med 2014.

Nærmere om 62-dagersregelen:


I pressen har det vært skrevet at en som har emigrert skattemessig, maksimalt kan oppholde seg 62 dager i Norge pr. år. Det er ikke helt korrekt. Denne regelen gjelder ikke for de som har vært bosatt i Norge i mindre enn 10 år før utflyttingstidspunket.

For de som har vært bosatt i Norge i mer enn 10 år, gjelder regelen kun de tre første inntektsårene etter at man faktisk tar opphold i utlandet og ikke lenger disponerer bolig i Norge. Etter tre inntektsår kan man altså oppholde seg i Norge i 183 dager i løpet av en 12-månedersperiode eller 270 dager i løpet av en 36-månedersperiode uten å bli skattepliktig, forutsatt at de øvrige vilkårene er oppfylt.

En person som har nær tilknytning til Norge og ønsker å være mye i Norge, men som ikke ønsker å betale skatt til Norge, kan med andre ord være i Norge gjennomsnittlig 90 dager i enhver 12-månedersperiode, og ikke maksimalt 61 dager pr. år som angitt i pressen.

Terje Hensrud
th@forsberglaw.no 
 

 

Side-alternativer
Logg inn


Glemt passordet?
« Januar 2020 »
Januar
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031