Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Byer i Middelalderen og enda senere ...

Byer i Middelalderen og enda senere ...

Av Solfried Gjelsten.

Byer i Middelalderen og enda senere..


For noen år tilbake var vi en tur til Orihuela med Historiegruppen, for å ta denne byen litt nærmere i øyesyn. På turistkontoret fikk vi et godt tips: " Ta en tur bort til det nye universitetet og se på utgravingen av den gamle byen under universitetet". 

Historien bak denne utgravingen var ganske spesiell. Byen planla å bygge et nytt universitet, og da alt som hadde med arkitekt tegninger og økonomi beregninger var klarlagt, begynte de å grave. Da ble det brått stopp, de hadde støtt på noen gamle murer som måtte undersøkes nærmere av arkeologene før arbeidet kunne fortsette. Da det kom for dagen at det faktisk lå en hel by under jorden der de hadde tenkt å bygge, ble alle planer skubbet til side for å få den gamle byen fram i dagen. 

Resultatet ble at arkitektene måtte begynne forfra og tegne et nytt universitet som ble reist på store søyler og ellers  tok hensyn til den eldgamle byen de hadde funnet. I dag kan vi derfor oppleve et fantastisk utgravings område under det nye universitetet. Ikke vil de ha betaling heller, hverken for inngangen eller for guiden som forteller i det vide og brede om livet som en gang ble levd i denne gamle byen fra gjenerobringstiden. 

Det hele var utrolig flott og oversiktlig laget der vi ble ledet på "glass veier" gjennom det hele, mens guiden fortalte: " På 12-1300 tallet bodde det både kristne og muslimer i denne gamle byen, men det var aldri noe problem å finne fram til den kristne bydelen. 

Man kunne simpelthen bare gå etter lukten" begynte han, mens vi så ut som levende spørsmålstegn. Han lo litt av vår forundring og fortsatte: "dere skjønner, muslimene i denne byen hadde for vane å bade hver eneste dag, og var  i det hele tatt meget nøye på hygienen, mens de kristne var stikk motsatt og luktet pyton. Muslimene var jo hedninger i de kristnes øyne, og når de var så nøye med denne  vaskingen sin, betraktet de kristne dette som en høyst ukristelig vane de holdt seg for god til å ta etter.  Var det rart om det luktet ille av den kristne bydelen?"

Jeg fikk en gang et bokverk skrevet av Troels Lund, som skildrer livet i Skandinavia på 1500 tallet. Han også skildrer denne skittenferdigheten som ganske sikkert var litt av et problem i de fleste byene i Europa. Folk hadde f.eks. et merkelig syn på gatene i byen, de var offentlig områder der det var helt i orden å slenge fra seg hva som helst. Når vi så tenker på at det var helt vanlig for hvem som helst å holde husdyr, som griser og sauer, skal det ikke stor fantasi til for å tenke seg hvordan gatene etter hvert ble seende ut når alle kunne ferdes fritt over alt. 

Midt i gaten var det også en renne slik at vaskevann og matavfall kunne holde seg på en plass. Matavfallet var til og med en viktig ressurs for de dyrene som holdt til på gaten, enten det nå var hunder eller griser, som var de mest vanlige dyrene. Ikke alle byer lå på flatlandet, så vi kan sikkert tenke oss problemene når det kom et kraftig regnskyll. Uhumskhetene midt i gaten løsnet litt etter hvert og ble ført av gårde nedover som en brun o illeluktende suppe. Verst var det for de som bodde nederst i gaten eller der flere gater hadde sitt utløp.  Smått om senn ble det også vanlig med et spesielt rom i de fleste hus, rom som gikk under de merkeligste navn, og nærmest ble regnet for et unevnelig sted. I Cuenca så jeg engang rester etter en slik nødvendig anretning, bygd som et ganske lite utbygg med en benk og et passe hull åpent rett ned på bakgaten eller i elven som rant forbi. 

Store slott og palasser hadde et dertil egnet rom i kjelleren som selvfølgelig måtte tømmes i blant. Da het det bare at adelen eller de kongelige skulle ut på "turne" for å vise seg for folket. 

De gamle byer har stoff til et uttall historier, men jeg nøyer meg med en liten historie fra Paris. Av en eller annen grunn var den nødvendige reisen fra slottet blitt utsatt i lengste laget, og under avskjeds festen hadde gulvet fått nok, og dermed gikk det galt. Alle de fest kledte damer og herrer forsvant ned i det unevnelige og ille luktende "havet" under festsalen. Om noen virkelig druknet der ned, sier historien ikke noe om, men at de trengte et skikkelig bad etter hendelsen, tviler jeg ikke på.

Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« April 2024 »
April
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930