Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien I grenseland mellom arabere og kristne ...

I grenseland mellom arabere og kristne ...

Av Solfried Gjelsten.

I grenseland mellom arabere og kristne

 

Fra tiden da gjenerobringen bølget fram og tilbake, fortelles det mange rare historier. Noen av historiene er sanne mens andre bare er legender. 

Denne sammenblanding av fantasi og virkelighet er kanskje ikke så underlig all den tid mange muslimer valgte å bli boende der de var også etter at de kristne hadde overtatt styringen. Ofte ble man så vant til hverandre at religionsforskjellene simpelthen kom helt i bakgrunnen, og folk levde sammen i den beste forståelse. Under slike forhold var det ikke så rart om fantasien tok overhånd og legendene så dagens lys, slik som i den romantiske legenden fra "Mota del Cuervo" (syd for Madrid og ved den gamle veien til hovedstaden).

En gang hendte det at Ali, en kjekk ung muslim, ble helt forlibt i Elena, en søt kristen pike. Følelsene var gjensidige, men gifte seg kunne de ikke all den tid hun var kristen og han muslim, og ingen av dem ville konvertere. Det endte med at Ali likevel brakte Elena hjem til borgen der han bodde, med eller mot hennes vilje.

Så en dag brøt kampene løs igjen mellom de kristne og muslimene. Da Ali måtte dra i felten mot hennes slektninger, ble Elena muret inne på et rom i borgen av Alis far. Det eneste hun fikk med seg var en krukke med vann og en bit brød. Denne sparsommelige provianten varte selvfølgelig ikke lenge. Etter  bare et par dager var alt borte, og tørst og sulten belaget hun seg på å dø. Neste dag oppdaget hun til sin store forundring at vannmuggen atter var fylt med friskt  vann, og litt senere kom en skjære flygende med et brød i nebbet. Elena falt på kne og takket sin Gud. Hver dag skjedde det samme, vannmuggen ble fylt,  og skjæra kom med brød til henne. Slik gikk det flere måneder, og hun led ingen nød.

En dag fikk hun se ut av vinduet at kampene mellom de kristne og araberne nærmet seg borgen. Besatt av spenning ble hun stående i tårngluggen og fulgte slagets gang. At pilene for gjennom luften i alle retninger, brød hun seg ikke om. Til slutt ble hun truffet av en pil i skulderen, og blodete og fæl besvimte hun om på gulvet. Ali kjempet tappert mot de kristne men ble til slutt dødelig såret. Han visste at han skulle dø, og ba som sin siste vilje å få se sin elskede Elena nok en gang før han døde.

Alle trodde at Elena forlengst var død, og advarte ham mot å bryte seg inn til henne. Men Ali ga seg ikke, og ble omsider sluppet inn. Til alles forundring var hun enda i live, bare besvimt av såret hun hadde fått. Et mirakel var skjedd! Ali la seg ned ved siden av henne og hvisket: " De kristnes Gud er stor, og jeg vil bli en kristen før jeg dør". Han rakk akkurat å bli døpt før han trakk sitt siste sukk. Elena selv gikk i kloster, og brukte resten av sitt liv i Guds tjeneste. 

Derfor heter stedet i dag:  "Mota del Cuervo" (Cuervo betyr Skjære på norsk.)

 

 

Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« April 2024 »
April
MaTiOnToFr
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930