Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Natur og geologi i Maestrazgo

Natur og geologi i Maestrazgo

Av Solfried Gjelsten.

Natur og geologi i Maestrazgo

 

Idag vil jeg gjøre en liten vri, og starte med en liten innføring i Maestrazgos natur og geologi før jeg i neste omgang forteller litt om historien i området.

 

For noen år siden reiste vi gjennom dette området, som er ukjent for de fleste, men som virkelig imponerte oss.

Det dreier seg om et  område NØ for Teruel, og  omfatter hele 1.204 kvadrat km. som i 2004 hadde rundt  3750 innb.. Her finner vi en utrolig variert natur med spennende fjellformasjoner og med myke fjell, dype daler,  fruktbare og tørre områder samt mye skog. De høyeste fjellene når helt opp i 1800 m.o.h., mens terrenget forøvrig  heller ned mot Middelhavet der elvene renner ut.

 

Klimaet byr på store variasjoner mellom sommer og vinter, der sommeren er kort og middels varm mens vinteren kan være temmelig kald med helt ned til minus 13 grader.  Det er et forholdsvis tørt område der det ikke regner stort mer enn ca. 70  dager for året. Rett nok kan bygene  i blant være temmelig kraftige, med eller uten hagl. Litt snø må de også regne med, men bare 3-9 dager i løpet av vinteren.

Det spennende landskapet er et resultat av en bearbeiding i naturens eget verksted gjennom skiftende klimatiske perioder helt fra kritt tiden, altså fra ca 150 mill. år siden.  Gjennom denne lange perioden har området skiftet mellom å være under og over havets overflate mange ganger. I tider med oversvømmelser ble de sedimentære avleiringene spesielt rike på kalk og fossiler.

I de tørre områdene finner vi sedimenter, sand og stein som elvene har ført med seg fra kontinentet. Lag på lag vokste gjennom millioner av år, og i tertiertiden, (for 65 mill. år siden) presset Afrika seg nordover og forårsaket sterke spenninger og foldinger i landskapet. De mest utpregede foldingene kom litt lenger nord, mens resultatet rundt Cantavieja, som vi besøkte, fikk rundere og mykere formasjoner fordi grunnlaget, sand og stein, var mer utsatt for erosjon.

Lenger nord ble fjellformasjonene langt skarpere og mer dramatiske. 

 

Selv om vi ikke rakk å dra nordover, må jeg fortelle om et meget spesielt fjell som har fått navnet "orgelet fra Montoro" fordi det ligner et stort orgel. For 75 mill.år siden lå dette som en stor ”slette” på bunnen av havet Tethys (forløperen til Middelhavet). Tynne horisontale lag av sedimenter hadde bygget seg opp og dannet et solid lag av kalkstein. 40-50  mill.år senere ble det hele skubbet opp av Afrikas tectoniske plate og stilt loddrett. Den klimatiske erosjonen skapte med tiden spisse tinder og hull slik at vinden i våre dager får  ”Orgelet” til å spille. Dette merkelige fjellet ligger ved A-1072, der veien krysser elven Guadalope. Den gang havet trakk seg tilbake, ble landskapet etterlatt med elver og sjøer der dinosaurene rådde grunnen. Et sted i nordøst kan man til og med se fotsporene etter dem.

Hele dette området har spilt en viktig rolle flere ganger i historien, skjønt de første menneskene som slo seg ned her først og fremst søkte etter beskyttelse og mat. Begge deler fant de i rikt monn. Under de mange fjelloverhengene, (eller abrigoene, som de heter her i Spania), fant de beskyttelse og ly mot både regn, snø og kulde. Særlig var Guadalopedalen et populært bo område, med rikelig vilt å jakte på, foruten alt det naturen ellers kunne by på av spiselige urter og røtter.

I neste uke vil jeg fortelle litt om stedets gamle Historie.

 
Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« Mars 2024 »
Mars
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031