Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Moskeen i Cordoba ...

Moskeen i Cordoba ...

Av Solfried Gjelsten.

Moskeen i Cordoba

Er det ikke rart hvor ofte man kommer bort i noe man aldri har visst før? 

Det kan være noe så enkelt som ting man har sett rett foran seg i årevis, uten likevel å ha sett det, eller visst noe om det. Ta nå bare moskeen i Cordoba, alle har vi hørt om den, og mange av oss har vært der og blitt mektig imponert over det mektige byggverket, men her stopper gjerne våre kunnskaper. Akkurat det oppdaget jeg for bare noen dager siden da jeg kikket i et gammelt Historie magasin.

Hva med deg? 

Visste du f.eks. at denne mektige moskeen ble til ved en ombygging av en gammel kirke? Det startet med at emiren Abderaman I kjøpte kirken til San Vicentes minne i 785. Denne kirken ble i sin tid bygd av den første kristne, Vestgotiske kongen, Recaredo, sønn av den ikke ukjente kong Leovigildo. Så snart Abderaman hadde fått hånd om kirken, startet han ombyggingen som skulle bli det første steget mot dagens imponerende moske. Nå er vi jo kjent med at alle moskeer er orientert mot Mekka, men merkelig nok ikke denne i Cordoba, den vender rett og slett mot syd og ikke som alle de andre mot øst. Men hvorfor? Noe sikkert og entydig svar på dette spørsmålet, finnes ikke, derimot har man kommet fram til forskjellige teorier.

Enkelte spesialister hevder at Abderahman var fascinert av moskeene i Syria som alle vendte mot Mekka i syd som en anvisning til den tidens pilegrimer på vei til den helligs stad. Alle de elleve "kirkeskipene" Abderahman lot bygge endte i det viktige bønnestedet som derfor også var sydvendt nøyaktig som i Syria. Andre mener at alt ble bygd sydvendt fordi man først måtte innom Syria for deretter å ta veien sørover mot Mekka. For så vidt noe av samme tankegangen tross alt.

Om vi har vært både i Granada, og beundret all den vakre utsmykkingen av Alhambra, og tidligere  også har  latt oss imponere av størrelsen på moskeen i Cordoba, kan det vel hende vi reagerer litt på den stor forskjellen i utsmykkingen mellom disse to arabiske  byggverkene. Selv har jeg bestandig nøyd meg med å konstatere at slik var det bare, uten å tenke noe mere over det. Men også dette har sin forklaring, noe som henger sammen med stedenes spesielle rolle i tiden. Moskeen, som ble bygd lenge før Alhambra, var utelukkende ment å være et sted for bønn, mens Alhambra var ment å være et sted for det levende liv, sammen med Generalife som var feriestedet for samfunnets øverste ledere. 

Kort sagt: Alt har sin årsak.

Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« Juni 2024 »
Juni
MaTiOnToFr
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930