Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Tidlige universiteter i Spania og Europa

Tidlige universiteter i Spania og Europa

Av Solfried Gjelsten.

Tidlige universiteter i Spania og Europa

 

Rett som det er kommer spørsmålet opp: " hvor og når ble det første universitetet i Europa grunnlagt"? 

 

Jeg har prøvd å finne svaret på internett uten særlig hell. Som regel kommer det opp opplysninger om universiteter i Norge og Norden forøvrig, om steder i enkeltland, men ikke et enkelt og entydig svar på spørsmålet for hele Europa. Når det gjelder selve Spania, finner jeg ufullstendige svar som kun omfatter de kristne universitetene. Etter en del leting i diverse skrifter har jeg likevel fått en ide om et riktig svar på spørsmålet mitt.

 

Europas absolutt eldste universitet ble faktisk  grunnlagt av muslimene i Cordoba, nærmere bestemt av Abd-ar-Rahman III i første halvdel av 900- tallet. Det ble utvidet og styrket av sønnen Al Hakam II på slutten av 900-tallet. Universitetets hovedfag var Astronomi og medisin, men kultur, kunst, poesi og filosofi hørte også med. Takket være dette universitetet brakte araberne både  ny og gammel vitenskap til Europa. 

Noe vi godt kan merke oss er at dette universitetet var åpent for både muslimer og jøder, og sikkert også for de kristne, som imidlertid avsto fra ethvert tilbud i så måte. Cordoba ble simpelthen selve vitenskapens, filosofiens  og kulturens sentrum i Europa. Det beklagelige var bare at religions konfliktene mellom muslimer og kristne hindret en allmenn utbredelse av denne kunnskapen. De kristne ville ganske enkelt ikke ha noe med muslimsk kultur og vitenskap å gjøre og stemplet alt dette som kjettersk. Det som synes rart er at man selv idag stort sett hopper over informasjonen om dette universitetet, og kun informerer om de kristne lærestedene. 

 

Det første kristne  universitet i Spania ble grunnlagt i Palencia av Alfonso Vlll i 1209. Det ble undervist i fire fag, nemlig Teologi, Rettslære, Logikk og Kunst.  Da Alfonso døde i 1214 betydde dette et alvorlig slag for universitetet som derved mistet en tredjedel av sin støtte til driften. Man avbrøt undervisningen inntil gaver fra Fernando III (far til Alfonso X El Sabio), og visse fordeler gitt av conceliet i Valladolid året 1228, reddet universitetet for en tid.

 

I 1218 grunnla Alfonso lX  universitetet i Salamanca. Den oppmerksomheten som  Fernando III viste dette universitetet førte til at det i Palencia sakket mer og mer akterut inntil det måtte nedlegges for godt midt på 1200-tallet.  Det palentinske universitetet ble ikke direkte overført til Salamanca, men var med på å styrke det nye tilbudet. 

 

Når man ønsket å støtte Salamanca-universitetet, hadde det sine spesielle  årsaker.  Geografisk sett lå dette mere sentralt til i følge befolknings statistikken, og både politiske og  økonomiske argument talte for en flytting av universitetet. Studieplanene var også mer tilpasset rikets behov idet de både  var mer komplette og mer moderne. I tillegg til alt dette kom så Fernando III` s ønske om å fullføre sin fars verk.

 

Universitetet i Salamanca er blitt stående som ett av Europas eldste fungerende universiteter.  Vi skal likevel ikke glemme at det i Palencia var det aller første kristne universitetet som ble grunnlagt i Spania av Alfonso Vlll,  selv om dette kun var i drift knappe femti år.


La oss for ordens skyld repetere noe av  familie-sammenhengen :

  • Alfonso Vlll ( 1158-1214 ) 
  • Fernando lll ( 1217-1252 ), sønn av Alfonso lX de Leon y Berenguela. Kjent for sin      forening av Castilla og Leon til ett rike.
  • Alfonso X ( 1252-1284 ), sønn av Fernando lll og Beatriz av Schwaben. Det var han      som drømte om å bli              tyskromersk keiser, og som hentet den norske prinsesse Kristina    til Spania.
  • Sancho lV ( 1284-1295 ), sønn nr.2 av Alfonso X.
  • Fernando lV( 1295-1312 ), sønn av Sancho lV og Maria de Molina.


Av andre tidlige universiteter i Europa kan jeg nevne noen av de jeg har funnet fram til:

  • Bologna, Italia, regnes for Europas eldste universitet, gr.l. 1088 
  •  Oxford, Det første universitet i den engelsktalende verden ble gr.l. 1096. Muligens noe tidligere. I 1167 forbød Henrik II de eng. å studere i                  Frankrike, de skulle studere ved Oxsford Univ. Dette ble imidlertid lagt ned i 1209 p.gr.a. to drap på studenter.
  • Cambridge, Universitetet gr.l. i 1214.
  • Montpellier, Formelt ble det første univ. her gr.l. av Pave Nikolas i 1289, men hadde antagelig allerede  vært i drift noen år uten at dette er klart dokumentert.
  • Wittenberg i Tyskland fikk landets eldste univ. først i 1502.

 

 

 

 

 

 

Side-alternativer
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« Mai 2024 »
Mai
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031