Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Sladreblad .... og sensasjoner

Sladreblad .... og sensasjoner

Av Solfried Gjelsten - 23. mai 2011.

Sladreblad .... og sensasjoner

 

I vår tid har vi det populære magasinet ”SE OG HØR”. Før i tiden hadde man ikke et slikt sladreblad, men jeg skal love for at de hadde nok av sensasjoner å ta av likevel.

 

Hva med for eksempel Historien om Dronning Maria Luisa og Godoy i Spania. En unik historie som startet i 1788.

Dronningen hadde nettopp vært på et offisielt besøk i en militærleir og satt på hesten for å ri hjem til slottet. 

 

Da kommer plutselig en rytter stormende inn på plassen, hesten snubler og rytteren blir kastet av. Sjokkert og engstelig styrter Maria Luisa bort til den uheldige rytter og bøyer seg over ham. Karen var en kjekk ung mann og dronningen ble aldeles betatt – og forelsket ved første øyekast. 

At hun allerede var gift med kong Carlos IV, og at hun sikkert var minst 15 år eldre enn kadetten, så ikke ut til å bekymre henne det aller minste. ”Dette var mannen hun ville ha”.

 

Da ungdommen slo opp øynene og stirret inn i ansiktet på dronningen så han straks hvor landet lå. Ikke var han dummere heller enn at han i et glimt forsto at han nå hadde sitt livs sjanse om han bare spilte sine kort riktig – og det gjorde han til gangs.

 

Han ble hennes elsker som stadig ønsket en forfremmelse. Dronningen la det ene dokumentet etter det andre fram for Kongen, som skrev under på hva det skulle være. Bare han selv fikk fred til å stelle med plantene sine, var han fornøyd. Omsorgen for blomstene var viktigere for ham enn omsorgen for land og folk. 

 

Resultatet var at kadetten Godoy avanserte til adjutant, general, brigader etc.etc. til han endte opp som landets statsminister med all makt over Spania. Han drømte til og med om en gang å bli Konge over en flik av Portugal, men så langt kom han likevel ikke.

 

Sladre ... 

Side-alternativer

Godoy

Skrevet av eli langås 25.05.2011 16:13
Den kjerligheten, den kjærligheten---eller skal vi si penger og makt? Kanskje det var det beste for Spania, etter som kongen var mest opptatt av blomster!
Eli L.

Noen ord om Godoy

Skrevet av Hanne Mellingen 25.05.2011 20:08
Fra Solfried Gjelsten,
Kjekt med en kommentar til det jeg forteller, og du har så inderlig rett i at kong Carlos IV trengte en avløser. Han var i og for seg en hyggelig og omgjengelig mann, men han dugde overhode ikke som eneveldig konge.

Men å få Godoy som eneveldig sjef for landet var heller ikke av det beste. Rett nok var han energisk og hadde stor sympati for opplysningstidens ideer, men han var også både innbilsk, stormannsgal og feig. Til alt overmål næret han et innbitt hat til kongens sønn og arvtaker Ferdinand.

Hans drøm var som nevnt å få en bit av Portugal som sitt personlige kongedømme. For å få drømmen oppfylt gikk han i kompaniskap med Napoleon i Frankrike. Napoleon holdt ham med godt snakk, men brukte ham bare som en brikke for selv å få tak i Spania. Verken Godoy eller Napoleon fikk oppfylt sine drømmer, men i sine alvorlige forsøk skapte de store problemer, uro og krig for Spania. Men hele den historien er det ikke plass til her. (Den står i boka mi.)
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« Mai 2024 »
Mai
MaTiOnToFr
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031