Seksjoner

Fortsett til innholdet. | Gå til navigasjonen

Du er her: Forside Skråblikk på historien Calpe ...

Calpe ...

Av Solfried Gjelsten.

Calpe 

 

Hvem av oss har ikke vært en eller mange turer til Calpe? 

På badetur eller på sightseeing, for å få oss en bedre fiskemiddag på en av de spesielle fiske restaurantene i havna, eller for å ta peiling på en helt spesiell tur opp på toppen av Calpeklippen. 

Mulighetene ligger vel til rette for en fin dag, med sol, sjø og fjell, men hvor mye vet vi egentlig om dette stedet der det bestandig kryr av  turister?

Det mest fantastiske jeg har lest  dreier seg om selve Calpe klippen, med en historie som går rundt 70 millioner år tilbake i tid. Den gangen kom Afrika kontinentet sigende nordover og presset seg inn under Peninsulaen, så sakte så sakte men uten stans. 

Vår halvøy ble smått om senn hevet mens naturen slo større og større sprekker oppe i fjellene, sprekker som er lett kjennelige den dag i dag. 

For mangfoldige millioner av år siden skjedde det utrolige: den nordligste delen av Olta (det fjellet du har bak ryggen når du ser på Calpeklippen) sprakk mer og mer, helt til et stort fjellparti løsnet og begynte sin egen vandring ned mot sjøen. Fjellpartiet, eller Calpe,  gled simpelthen nedover på underlaget av leire, og la seg omsider til rette der den ligger i dag. Det høres ut som en formidabel skrøne, men har sin riktighet i følge geologene.

Har du noen gang gått turen gjennom "Fat mans agony" kan du oppe på fjellet på andre siden se noen kolossale sprekker som skal være 90 meter dype. Disse er også resultater av Afrikas press nordover.

Men tilbake til Calpe, så går det en fin og koselig promenade langs sjøen mot klippen. Blant annet passerer vi her noe som heter "Bano de Reina", altså "Dronningens bad", men et mer misvisende navn kunne det ikke ha vært. 

Dette vi ser nede i sjøkanten har så visst ikke vært noe dronning bad, derimot var  bassengene vi ser en del av en romersk fiskefabrikk, brukt rundt år 0 og utover. Levende fisk ble plassert i bassengene med sjøvann under selve fabrikken, der de levde i beste velgående inntil det var tid å ta dem inn i fabrikasjonen av saltfisk. At det en gang var et virkelig stort prosjekt, skjønner vi om vi krysser promenaden og ser på ruskemarken på andre siden. Der kan vi nemlig se ruinene etter alle arbeiderboligene for de som jobbet på fabrikken.

Calpe kan forresten skilte med en lang og skiftende historie. Hvor lenge selve urbefolkningen holdt til i dette området, vet jeg ikke, men ca. 1.000 år f.Kr. kom i alle fall fønikerne oppover hit og slo seg ned. Disse handelsmennene hadde aller først  slått seg ned ved Gibraltarklippen, hvorpå noen av dem reiste lenger nordover langs kysten til Calpe. Klippen her, som virket utrolig hjemmekjent, fikk navnet "Penon de Ifach" som simpelthen betyr "den nordlige Klippen", for å skille den fra klippen ved Gibraltar som så omtrent likeens ut.

Senere var de her alle de folkeslagene som kom hit i tur og orden, Kartagere, romere, vestgotere, arabere - alle la ett eller annet igjen som et minne om deres tid her i området. Tar vi en tur gjennom gamlebyen, vil vi se at broleggingen, lagt som stein mosaikk, forteller litt om det som var karakteristisk for Calpe. Her er bilder av klippen, fiskeriet, amforas, anker, jordbruket og druedyrkingen. Alt laget av araberne som bodde rundt på små garder i omegnen. De drev ellers med fiskeri ved siden av gårdsarbeidet, og de levde i fredelig sameksistens med alle de andre småfolkene i området, uansett religiøs tilhørighet.

Selvfølgelig kan det fortelles mye mer  fra Calpes historie, men å ta med alt ville nok  bli for mye av det gode en varm sommerdag.

 
Side-alternativer

Calpe ...

Skrevet av Hanne Mellingen 19.06.2012 08:09
Tusen takk for mang en fin, fin "historie" Solfried. Calpes fortelling passet perfekt i disse dager, da familie er på besøk i La Nucia og tenker seg turen ut dit i morgen. Lenke til din fortelling er videresendt som inspirasjon. Ha en gla' dag. Klem fra Hanne
Navigasjon
Logg inn


Glemt passordet?
« Mars 2024 »
Mars
MaTiOnToFr
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031